Harkitse ennen kuin ryhdyt

Harkitse ennen kuin sanot ne sanasi, alat työn, otat uuden suunnan..

Aikanaan eräs esimieheni tapasi sanoa, että harkitse ennenkuin alat tekemään.. Usein aloitin projektin, työn ennen sen suurempia miettimisiä. Ryhdyin toimeen ja hukkasin aikaa kun toteutusmalli tai suunta ei ollutkaan ihan kristallinkirkas. Harkitseminen pätee hyvin moneen asiaan. Sitä kutsutaan projekteissa määrittelyksi. Ja harkinnan merkitys on sitä suurempi, mitä suuremmasta ryhtymisestä, hankkeesta tai asiasta on kyse.

Sama pätee sanoihin. Tapaamme elämämme aikana useita useita ihmisiä. Joskus päivittäin uusia, vielä useammin vanhoja tuttuja. Jos osaat sanoa ne "oikeat" sanat oikeille ihmisille, voi se johtaa hyvinki pitkälle positiiviseen tulevaisuuteen. Sanoja ei koskaan saa takaisin kun ne kerran on sanonut.

Osaat puhua. Aloita yhdellä sanalla.. mutta harkitse, älä tee niinkuin minä edelleen usein, älä laukaise ensimmäisenä mitä mieleen tulee. Hyvin harkittu hanke, asia, sana on aina enemmän. Joskus harkitsemisen tulos on, että sanaa ei tarvitakaan, hanke muuttuu totaalisesti, tai ainakin tavoitteet selkenevät huomattavasti. Harkitsemisen pikkuserkku on arvioiminen.