TISKIT
NAUTISKELU
KUUTAMO
LIIKUNTAA
VIIHDETTÄ
VETISTELYÄ

Italia
Lago di Garda
Milano

Verona
Venezia

Maraton
Tavoite
Juoksuasento
Treenitavat
Esimerkkiohjelma
HCM 2007
Vaellus

Saariselkä hiihtäen
Suomi-Ruotsi 2005

Juoksuasento, kävelytyyli...

(Tämä osa Sinulla taitaa olla melko hyvin hallussa jo nyt - iästäsi tietenkin riippuen)

Oikean juoksuasennon oppiminen helpottaa varsinkin pitempiä matkoja juostessa. Askelen tulee olla suhteellisen matala, ponnistuksen tulee viedä eteen - ei ylöspäin. Pidä hartiat rentoina ja kädet löysässä nyrkissä. Pyri pitämään käsien heilunta liikkeen suuntaisena, älä nosta käsiä liikaa vyötärön tasalta (hartiat jännittyvät).

Juoksuaskel lähtee selän ja vatsan lihaksista joten älä unohda myöskään niiden huoltoa. Oikea juoksuasento löytyy parhaiten juoksemalla ylä- ja alamäkitreeniä suhteellisen kovalla vauhdilla. Näin ollen kannattaa juoksulenkeillä kierrellä mäkien kautta eikä vältää niitä (samalla jalkalihakset vahvistuvat). Sama vaikutus on ns. intervallijuoksulla, mutta kokemuksesta voin sanoa että mäkitreeni on henkisesti helpompaa ja parempaa. Kävelyssä tärkeintä on jatkaa askelta niin että ponnistus tulee varpailla lopuksi eikä niin että nostaa jalan eteenpäin vielä polven ollessa koukussa. Näin askeleesta tulee tehokkaampi ja vaikutus ulottuu takareidestä pakaralihakseen ja pitkiin selkälihaksiinkin.

Juoksussa ja kävelyssä koko liike lähtee / päätyy lopulta selkälihaksiin. Niistä ja vatsalihaksista huolehtiminen takaavat myös osaltaan kunnon kohoamisen. Oikean juoksuasennon / kävelyasennon löytymistä helpottaa myös lihashuolto - venyttely ja itsehieronta. Jokaisen lenkin jälkeen tulisi kaikki lihasryhmät venytellä "auki" ja mahdollisesti hieroa jalkojen isoja lihaksia: pohkeet, reidet, pakarat, selkä...

 
Life is...
 
email