TISKIT
NAUTISKELU
KUUTAMO
LIIKUNTAA
VIIHDETTÄ
VETISTELYÄ

Solmuja
Veneilyä

Haluatko kunnostamaan purjevenettä?
Purjeveneen tarina
Veneen työlistaa
Purjevene
Remontointia 1

Paketoitu Ohlson
Remontointia 2
Favola vesille

2004 Purjehdus
2005 Purjehdus
2006 Purjehdus
2006 Purjehdus 2
2007 purjehdus
Vedenpaisumus
Turvallisuus-koulutus
Espoo-Suursaari
Linkkejä

Kesän 2007 purjehduskuvia

Museolaiva Pommern (entinen nimi Mneme) on entinen laivanvarustaja Gustaf Eriksonin rahtipurjealus. Pommern on teräsrunkoinen nelimastoinen parkki. Se rakennettiin 1903 Glasgow'ssa J. Reid & Co -telakalla hampurilaiselle B.Wenke & Söhne -varustamolle ja sai nimekseen Mneme. 1906 se sai uuden nimen Pommern siirtyessään uudelle omistajalleen hampurilaiselle F. Laeisz -varustamolle. Nimi tarkoittaa Pommerin maakuntaa. Se kuljetti linjaliikenteessä rahtia Atlantilla vieden Euroopasta kappaletavaraa Etelä-Afrikkaan. Paluumatkan lastina oli salpietaria (guano) Chilestä.

1923 ensimmäisen maailmansodan jälkeen saksalainen kauppalaivasto jaettiin sodan voittajavaltioiden kesken. Tuolloin Pommern päätyi Kreikan omistukseen, jolta ahvenanmaalainen Gustaf Erikson sen osti. Kuten monet muutkin Eriksonin purjelaivat, Pommern siirtyi "vehnäreitille" Euroopan ja Australian välille. Menomatkalla oli yleensä vain painolastia, mutta joskus myös puutavaraa Suomesta ja Ruotsista Etelä-Afrikkaan. Pommern voitti epävirallisen purjehduskilpailun "The Grain Races" Australiasta Englantiin kaksi kertaa.

Viimeisen matkansa se teki 1939 juuri toisen maailmansodan alla Hullista Maarianhaminaan. Koko sodan ajan Pommern makasi Maarianhaminassa. 1944 se oli hetken viljavarastona Tukholmassa, ja hinattiin sieltä kerran viljalastissa Turkuun.

Vuonna 1952 Gustaf Eriksonin lapset lahjoittivat aluksen Maarianhaminan kaupungille ja siitä tuli museolaiva Maarianhaminan länsisatamaan.
(lähde: Wikipedia)

 

 
Life is...
 
email