TISKIT
NAUTISKELU
KUUTAMO
LIIKUNTAA
VIIHDETTÄ
VETISTELYÄ

Aapinen
Artturi
Ehtoollinen Haluatko
Hätätila
Kiertokirje
Liitteet
Naamiaiset
Oireita
Opi englantia
Ruotsalaisia
Kesän sienikirja
Suomenkieltä
Tehokkuutta
Tekstiviestejä
Toivelista
Totuuksia
Pohjalaisia
Mietteet
Kärpänen lasissa

In English:
Blondes
Caddy
Kinky
Managers
Maths
Nudist colony

Pohojalaasia...

Tällaasia meistä pohojalaasista ny sanovat, tarvitaanko "Eheroon taharoon" sanakirjaa avuksi?

POHOJALAANEN MAISEMA - eli kuinka saara siitä raakasti irti

Parahin tapa aloottaa suuri seikkaalu lakeuksilla, on reissata suorahan Pohojam'maan syrämmehen, Seinäjoelle. Suosittelemma ajankohoraksi kesäkuun toista viikonloppua, jolloon koko kaupunki kuhisoo sakkia, jokka on tullu viettämähän Suomen jytäävintä kansantapahtumaa,Provinssirokkia. Jonset oo viälä ruokaallu, kokemuksen nimis, käy ostamas Jerikon rilliltä tiettävästi maailman suurimmat makkaraperunat. Ku tuntuu, not oot kattelu kaupunkia piisaks asti, heitä kapsäkki selekähän ja lähäre lompsimahan kohti Ilimajokea. Jos sul on painirikoot följys, laita ne päälles nottet herätä raitilla liikaa huamiota.

Ilimajokiset on kovaa laulukansaa. Suurin innoittaja taitaa olla se Koskenkorvalla sijaitteva teheras, mihinä valamistetahan juuri sitä mitä luulet. On kuultu puhuttavan jonkinmoosesta hanasta, mistä voi huitaasta kurkkuhunsa muutaman tipan janon yllättäes. Moisen härvelin ettiminen saattaa olla vaivansakki arvoosta, mutta rytmitä käyntis kumminki niin, että oot suurin piirtein mittumaarin tienoolla Kauhajoella ja Nummirockis. Suurempiakin maailmantähtiä saattaa peljättää seikka, että esti pitää köröötellä 50 kilometriä umpimettää, jonka keskeltä sitte löytyy 20 000 mustaks maalattua silimäparia. Nummijärven korpikarkelot on sijaintinsa lisäks myös käytöksen osalta hyvin mettäpöyrööset, minkä vuoksi Kauhajokea voirahan kutsua hyvillä mielin Koomajoeksi pari viikkoa yättömän yän jäläkehen.

Jos susta tutntuu notta oot viälä elävien kirijoos, lähäre seuraamahan Vaasahan viisaavia opastehia. Jurvas voit pysähtyä vaikka sorvaamahan pinnalavittoja tai kangaspuita mänttäämähän. Paikalliset rokokoomööpelit ja latoryijyt ovat myös kattomisen arvoosia. Jurvan rajan takana häämöttää Suomen nauretuimman ja tunnetusti nuukimman heimon koti, jurvalaasten Ameriikka ja Suomen Skotlanti, Laihia. Paikalliset nähtävyyret, Pallotalo ja Kössin halli, kannattaa käyrä vilikaasemas het kättelys notta paikallisten ihimettelyyn jää enempi aikaa. Jos et halua eroottua joukosta, toimita asias kovahan äänehen ja käytä sanaa "yli". Se toimii superlatiivin yhteyres, ruottin jätte'n tavoon. Hyvällä tuurilla Alapään Nuorisoseuralla on limudisko, suosittelemma sitä.

Alapäästä matka jatkuu kaupunkihin, joka on -ainakin kaupunkilaasten ittensä mielestä- stadimpi kuin stadi itte, eli Vaasahan. Maalaasten mielestä Vaasas on kivaa kaupat ja sukulaaset. Mutta om du går sinne mitt i kesä, finns du att Wasa är jättekiva stad. Katu-uskottavuuren bukstaavit:solomi kengänpaulas ja verä juluppi kiinni. Jos kiinnostusta piisaa enempikin ruåttalaasta rannikkokulttuuria kohtahan, käy vilikaasemas Vöyrin hyppyrimäkiä; son osootus pohojalaasesta yritteliäisyyrestä. Ruottinkielisten omat suonikohjuvalssit voi pyörähtää illemmalla Karhuntassus. Pienempiki rantaruattalaanen humppaorkesteri kuulostaa livenä, siltä, kun soittaasivat kanjonin reunalla. Kokemus sekin.

Kirkot on aina olleet irentiteetin kulumakiviä. Fyrrykyrölääset tajusivat vasta parin vuoren ilivaalun jäläkehen, että kirkos pitää olla torni. Fyrryhyrrä on muuten vähäkyröläästen ikioma hilavitkutin, jonka yksinkertaastettu käyttöohoje kuuluu: ploosaa niin kauan kunnes hyrrä pyörii. Ylistarolaaset oli puolestaan kaukaa viisaita, kun ne äkkäs suurentaa arkkiteherin kirkkopiirrustuksia pari metriä per seinä, saaraksensa komiamman herran huoneen.

Jatkettaes Sinistä tietä itään, vastaan tuloo lapualaaset, nuo muruaskeittain körttipastilleja mussuttavat lakeuttakin tasaasemmat matonkutojat, joille ei oo ollu yhteiskunnallista tilausta sitten Lapuan Liikkeesehen. Paitsi eristysuskoosimmat voivat tulukita Jäätteenmäen suosion myös lapualaasten kannatuksen kasvuna. Kirijoottajaryhymä ei saanu tietohonsa, mitä naapurikunnis tarkotetahan kehootuksella "älä oo ku Lapuan likat". Tiettävästi tällä on yhteyttä herättäjäseurojen jäläkeisehen hurmoksehen.

Vähänkään pohojalaasta kansanperinnettä tunteva saattaa tutista Härmän rajalla. Torellisuures on kuitenkin niin, että härmälääset ja kauhavalaaset on oppinehet takomahan raurasta muutakin ku helapuukkoja. Mutta kyllä siellä viälä sen verran Rannanjärven veriperintö elää, notta Kauhavan Kantris saarahan joka perjantai jonkinmooset tupenkrapinat aikahan. Joten suosittelemma jotta otat puukoot joukkohon sielläpäin kulukiesnas. Viikoottainen tapahtuma Kauhavalla on, kun paikalliset, ja kauempaakin tullehet, viimmeesen päällee tällätyt likat tuloovat toristamahan ilimasotakoulun poikien lähtyä viikonloppulomille. Jos näet asemalla myös verkkareihin sonnustautunehen äijän, son järviseutulaasia, joka on tullu Kauhavalle junaa kattomahan.

Vihreäverkkarinen on Lappajärveltä. Lappajärvelääset on siinä mieles onnettomia seutukuntalaasia, ettei niil oo ikinä ollut ikinä menestyvää pesäpallojoukkuetta. Suurin voitto tyttömuistihin tuli 90- luvun aluus E-tyttöjen ottelus Lappajärvi- Vimpeli, jossa jäläkimmäänen otti turpihinsa 32- 2 ja syytti tappiosta tuomaria. Kraaterin, jonka synnytti 77 miljoonaa vuotta sitten maahan syöksyny meteoriitti, reuna on parhaiten nähtävis naapurikunnas, Vimpelis. Niillä on sinivalakooset verkkarit. Lakeuden Leviksi kutsuttu hiihtokeskus kohuaa jopa 100 metrin korkeutehen ja on, ainaki vimpeläästen mielestä, lakeuren katto. Vaikka nuo pyöriän kirkon poijaat ei oo enää pitkähän aikahan lyöny pesäpallua palijoakaa polttolinijan yli, jaksaa ne alavarihinsa mahtaalla sillä, että heirän joesta voi saara pelin aikana haavihinsa pallon sijasta hauen. Tämä saattaa olla myös merkittävä syy huonohon pelillisehen menestyksehen. Kun oot kulukenu Hallan, Näljän ja Kuoleman sivukylien ohitte ja seisot aamun hilijaasimmilla tunneilla punaasis valoos, vierelläs keltasinisihin verkkareehin sonnustautunu AA:n kannattaja, tierät tullehes Alajärvelle. Niin urbaania kun elo siällä onki, harva pystyy vastustamahan etelämpää kuuluvaa halavan tavaran ja jällen poikamieheksi paljastunehen rikkahan miehen kutsua.

Suomen suurin kyläkauppa Töysän Tuuris vetää väkiä bussilasteittain maakunta- ja maan rajojen takaa. Pohojalaasia tituleeratahan joskus suuruuren hulluuksi, mutta kauppias Vesa Keskinen on jotai vielä enemmän. Villin lännen kaavootusperiaate on lyöty velj. Keskisen kaavootusperiaatteella. Jos haluat ostaa halavalla, mee Keskiselle. Ainut ehto on se, että on pari tuntia jonotus aikaa. Notta pysyysimmä aikataulus, alamma sulukemahan ympyrää ja suuntaamma takaasi Seinäjoelle. Mutta esti pistäyrymmä Nurmoos. Nurmoo on siitä mielenkiintoonen, että pohojalaasten Nurmo- tietous on vähän hakuusas. Siitä ei kukaa tierä, paikallisia painiotteluuta lukuhun ottamata, oikiastansa yhtää mitää. Ku oot käyny, kerro miltä tuntu. Se, miksi Seinäjoelle on niin kova kiirus, johtuu Suomen kuumimmasta ja intohimoosimmasta tapahtumasta, Tangomarkinoosta. Tangokatu on ku tehty haikaalua varte!

Ku oot saanu pakattua kaiken mitä matkas varrella on iliman ruuvimeisseliä kätehen tarttunu, reissu on käyny totehen. Jos viälä muistat mihinä sun koto on, lähäre sinne ny. Vai onko käyny niin notta siinä latomeren äärellä, kesääsnä yönä, kuulit Lakeuren Kutsun?

 
Life is...
 
email