TISKIT
NAUTISKELU
KUUTAMO
LIIKUNTAA
VIIHDETTÄ
VETISTELYÄ

Tarina
MKOL

KUN MINÄ OLIN PIKKUISEN SIELLÄ

Eli lapsuuteni Kanervakadulla

I

Sinne mentiin aina kun isällä ja äidillä oli loma. Tai kun meistä piti päästä eroon. Se oli Mummola. Vaarila olisi kuulostanut vähän oudolta. Asemalta silloin jyrkältä ja isolta tuntuva mäki radan vasemmalla puolella ylös. Puiston läpi kävelysillan jälkeen. Puistossa oli puita ja käytäviä. Ja sen toisella puolella vanhanaikainen puhelinkioski, johon pääsi seinien alta. Seinät eivät ulottuneet maahan asti. Sieltä soitettiin aina että tulossa ollaan. Asemalle tultiin Junalla. Lättähatulla tai jopa Höyryveturin vetäminä.

Käveltiin pitkin Sahamäenkatua. Liikenneympyrässä tai sen lähellä oli Kauempana oleva Kauppa. Siellä käytiin harvemmin. Koska se oli niin kaukana. Sen luota oli vielä kävelymatkaa perille. Mutta en muista enää edes kauanko se kesti. Kävely nimittäin. Ehkä siinä tuli hiki, ehkä ei. Ehkä se kesti puolisen tuntia tai enemmän. En muista, olinhan vastuuntunnoton lapsi siellä.

alkuun

II

Perille mentiin kahden Kerrostalon välistä. Niissä asui Ilkeitä Lapsia. Niitä piti ajaa takaa luudalla. Se oli painava. Ei sillä olisi kunnolla lyömäänkään pystynyt, jos vaikka kiinni olisi saanut. Silloin en vielä juossut. Perillä odotti Hiekkatie portaille ja talon ympäri. Pihalla oli Tiikerililja. Siinä oli vain pilkkuja, ei raitoja. En kuitenkaan koskaan ihmetellyt, miksi sen nimi ei olisi voinut olla Leopardililja. Pihalla oli myös Aita. Aidan toisella puolella oli Ilkeiden Lasten kerrostalo. Pihalla oli myös toinen Aita. Sen toisella puolella oli autotallin Luiska. Sinne oli kiva syljeskellä kilpaa. Tosin suurin osa meni rinnuksille. Ehkä Mummo tai Vaari joutui sen siitä pyyhkimään. Tai sitten se sylki imeytyi hyvin. En muista.

alkuun

III

Pihalla oli myös suihkukaivo. Oliko siinä istutuksia? Vettä se ei montaakaan kertaa ruiskuttanut. Ehkä silloinkin oli pulaa vedestä. Jos se kaikki oli jo silloin Lapissa tulvimassa.

IV

Portaat. Ne olivat kivisiä. Siis oikeita Laattakiviä. Niitä, jotka lämpesivät mukavasti auringossa. Joskus ne olivat niin kuumia, että niille ei voinut astua. Mutta ne olivat lämpimiä. Portaiden alapäähän Vaari laittoi joskus Betonia. Siihen ei saanut astua. Se oli Märkää. Siihen se vesi varmaan kului. Mutta se oli tasainen ja Rallin alla lopuksi. Se oli varmaan ujoa Betonia.

alkuun

V

Portaiden yläpäässä oli Pylväs. Sen takana oli köynnös ja Ristikko. Ja Ristikon vieressä oikealla oli Ovi. Se oli puuta ja lasia ja siinä oli Pyöreä Ovenkahva. Ja avaimenreikä. Isällä oli oma Avain. Mutta Ovikelloa piti kuitenkin soittaa jotta pääsi Eteiseen. Siitä lähti oikealle alas Synkät Portaat. Niiden alapäässä oli Kellari. Siellä oli Pimeää. Siksi piti aina muistaa laittaa valot kun Kellariin meni.

alkuun

VI

Eteiseen piti mennä Ovesta pienen käytävän päästä. Sen lattiassa oli Porattuja Reikiä. Niistä oli ruiskutettu koko lattia ja Seinätkin täyteen Ainetta. Se oli kuin Kovaa Vaahtoa. Se lämmitti Taloa, kun ulkona oli Kylmä. Eteinen tuntui isolta. Siellä oli Puhelin johon oltiin soitettu Puiston laidalta Puhelinkopista, jonne Pääsi seinien Alta. Puhelimen vieressä oli penkki jolla voi istua. Jalkoja ei kunnolla voinut Heilutella, sillä se oli Matala Penkki. Eikä Mummolassa saanut muutenkaan jalkoja heilutella. Piti olla Kiltisti. Tai mennä Ulos. Mutta edestakaisin ei saanut mennä. Piti olla.

alkuun

VII

Eteisestä lähti ovia. Niitä meni vasemmalle kaksi. Oikealle kaksi. Ja eteenpäin yksi. Ja vierestä yksi. Niin ja se ovi jonka suulla seisottiin. Se oli se sama ovi joka meni eteisestä Käytävään joka meni sille pihaovelle. Edessä oli kuitenkin Tärkeä Ovi. Siitä mentiin Keittiöön. Siellä oli Pöytä. Mutta Ikkunapaikat oli Varattu. Oikeanpuoleinen Vaarille ja Vasen Laurille. Niin sen muistan. Voi olla että oli päinvastoinkin. Mutta yritin silti aina päästä Vasemmanpuoleiselle Ikkunapaikalle. Siitä näki paremmin Puistoon joka oli Talon takana. Ei se oikea Puisto ollut. Siihen ei vain oltu rakennettu. Siellä oli neulasia paljon. Männyt tiputtivat niitä maahan. Ehkä ne eivät enää pitäneet niistä neulasista.

alkuun

VIII

Keittiössä oli myös Uuni. Se oli SähköUuni. Ja Ikkunanpuoleisessa Seinässä Keittiön nurkassa oli Kaappi. Siellä oli Pullaa ja muuta hyvää. Mummo Leipoi Lauantaisin. Pitkot olivat hyviä ja Pikkuleivät. Niissä oli manteleita.

IX

Tiskipöydän alla oli laatikoita. Yhdessä niistä oli aina Pectus-aski. Sellainen litteä ja punainen. Pectukset olivat myös punaisia. Ne näyttivät lääkkeeltä. En enää muista pidinkö niistä. Ehkä joskus. Mummo piti niistä. Vaari piti Kotikaljasta. Sitä ostettiin lähempänä olevasta kaupasta. Pullo oli pullea ja siinä oli Posliinikorkki. Se oli Hieno Pullo. Kotikaljaa juotiin vain Ruuan kanssa.

alkuun

X

Ruokaa syötiin usein. Aamupalaa Mummo alkoi laittaa aina ennen kuin kukaan muu edes näki unta Heräämisestä. Mummo ei nukkunut paljon. Mummon aika kului aamuisin Pitkien Hiusten Nutturalle laittamiseen. Aamulla syötiin paljon. Puuroakin.

Vaari oli toissä Konepajalle. Sinne mentiin Pyörällä. Se oli Harmaa. Tai Punainen. En muista enää. Olinhan vielä niin pieni. Konepajalta tultiin aina kotiin syömään ja ottamaan päiväunet Sanomalehden taakse Olohuoneen Nojatuoliin.

alkuun

XI

Toisella puolella Eteistä oli Mummon ja Vaarin Makuuhuone. Siellä ei usein oltu. Toisella puolella Eteistä oli myös Laurin huone. Siellä oli paljon kivoja tavaroita. Pöydällä oli pullo jossa oli Eetteriä. Sillä sai Perhosen Nukahtamaan. Sen jälkeen Se oli helppo laittaa valokuvapaperilaatikkoon neulalla Styroxiin kiinni.

Laurin huoneen alla oli Autotalli. Laurin huoneesta pääsi myös Portaille. Ne eivät olleet samat Portaat, jossa oli niitä kuumia kiviä. Näilläkin Portailla oli kyllä Kiviä. Kivillä heitettiin Kissaa joka tuli syömään Linnun Poikasia. Kissat olivat Kanervakadulla Petoja. Portaita pitkin pääsi alas pihalle jota oli myös Talon sivulla. Siellä oli myös hiekkatie joka kiersi Taloa.

Portaat joilla oli kiviä

Tässä on kuva Portaista, jolla oli kiviä Kissoja varten. Kuvassa on varmaan äsken ollut myös kissoja, sillä Kiviä ei näy Portailla.

alkuun

XIII

Eteisestä pääsi myös Vintille. Se oli Jännä paikka. Siellä oli isoja pahvilaatikoita, joissa oli Lehtiä ja muita kivoja Tavaroita. Yksi Laatikko oli täynnä Aku Ankkoja. Niitä oli kiva käydä lukemassa Vintin portailla istuskellen. Ne piti laittaa aina takaisin Laatikkoon kun niitä oli lukenut. Ne Hyvät Aku Ankat poltettiin myöhemmin kun Mummo ja Vaari muuttivat pois Mummolasta.

XIV

Vintillä oli myös Palapeli. Se oli sininen ja siinä oli Seiväshyppääjä ja Seiväs. Ja Rima. Ja se oli tehty Lehtikuvasta ja Vanerista. Se oli hyvä Palapeli. Se oli kai Laurin tekemä. Vintillä oli myös kaksi huonetta. Yksi kummassakin päässä Vinttiä. Toisessa oli asunut Aino tai Tuulikki. En muista kumpi. Toisen huone oli Kellarissa Askarteluhuoneen takana. Toinen Huone Vintillä oli Varastoa. Siellä oli kaikkea.

alkuun

XV

Vintilläkin oli Pimeää. Ihan kuin Kellarissakin. Mutta Vintti ei ollut niin Pelottava kuin Kellari. Kellarin Portaiden alapäästä pääsi suoraan menemällä Saunaan. Tai ensin piti mennä Saunan Eteiseen. Siellä oli Pesukone ja Penkkejä. Siellä piti riisua ennen kuin meni Saunaan. Saunassa oli Jännä Kiuas. Se oli Korkea Pönttö. Siinä oli Luukku ylhäällä ja sieltä näki Sisään. Sisällä oli Kiviä jotka sihisivät ja pihisivät kun niille roiskutti Vettä. Veden piti mennä Luukusta sisään että olisi Sihissyt Kunnolla. Muuten vain pihisi kun vesi osui Kiukaan Ulkoseinään. Se oli hyvä Sauna.

alkuun

XVI

Kun kääntyi Kellarin Rappujen jälkeen vasemmalle, pääsi Hillokellariin. Siellä oli Pimeää ja Kosteaa ja Kylmää. Ja siellä oli Perunoita ja Hilloa. Sen ohi piti mennä nopeasti. Sitten pääsi Askarteluhuoneeseen. Siellä Vaari Nikkaroi. Välillä minäkin sain Nikkaroida. Se oli kivaa. Vaari opetti joskus miten Puuta höylättiin. Tai muuten tehtiin Erinäköiseksi. Joskus tein vaikka Mitä Askarteluhuoneessa. Mutta siellä oli Pimeää eikä se ollut aina kivaa. Kun piti olla Sisällä.

alkuun

XVII

Askarteluhuoneen jälkeen piti aina pestä Kädet. Ne pestiin yläkerrassa Eteisen vieressä Vessassa. Siellä oli minulle oma Hammasharjakin. Se oli sininen ja siinä oli Tonttu toisessa päässä. Toisessa päässä oli Harja. Sillä pestiin Hampaat illalla.

XVIII

Mummolan Vessassa oli Jännää paperia. Se oli Ohkaista ja Liukasta. Sitä piti rypistellä ennen Käyttöä. Sitä paperia Sai Kaupasta joka oli Lähellä.

alkuun

XIX

Mummolan Olohuoneessa oli Takka. Sen edessä oli Kärpässieni. Se oli Jakkara. Siinä oli Vihreä Jalka ja Valkoinen Varsi. Se oli Hauska Jakkara. Sillä oli Kiva istua ja Katsoa Akvaariota. Siellä oli Lehtikalojakin. Akvaarion vieressä oli Työpöytä. Sillä oli Valokuva Vaarista ja Mummosta ja Isästä ja Laurista ja Tuulikista ja Ainosta. Kun ne olivat Nuorempia kaikki. Se oli Vanhan näköinen Valokuva.

XX

Mummolasta pääsi Talvisin hiihtämään. Ensin piti mennä Konepajan radan yli ja sitten pitkin Tienvartta Metsään ja Lentokentän ohi. Sitten pääsi Erkkylän Lukoille. Kerran kävin yksin hiihtämässä siellä. Illalla alkoi hämärtää ja minulle tuli Kiire pois. Lentokentän takana oli Jänniä kumpareita. Ne olivat Lentokoneiden Talleja. Ei niitä enää käytetty. Mutta joskus niitä oli käytetty Sodan aikana. Ne näyttivät Ehjiltä vielä. Ehkä niitä ei oltu Löydetty.

alkuun

XXI

Kerran me oltiin Kesälläkin siellä Lentokentän takana. Silloin kerran lensi Läheltä yli Suihkukone. Se oli Mig. Se oli Venäläinen kone alunperin. Se piti kovaa meteliä. Ja se oli Kirkkaan värinen.

XXII

Hiihtämästä oli kiva tulla Pois. Silloin pääsi aina Saunaan. Kerran kävin hiihtämässä Kilpaa Konepajan vieressä Mäessä. Siellä oli muitakin Kilpahiihtäjiä. Minä tulin kolmanneksi. Vaikka oikaisin. Olisi pitänyt kiertää kauempaa havujen Ohi. Mutta minä seurasin edessä Hiihtävää, joka sekin Oikaisi. Sen minä ohitin. Mutta Yksi Kilpahiihtäjä ei Oikaissutkaan. Se voitti.

alkuun

XXIII

Toisen kerran me mentiin Kilpaa Hiihtämään Jukan ja Pekan kanssa. Siellä oli taaskin Muitakin. Jukka oli Parempi. Minä olin Vasta Kuudes. Se ei ollut Hyvä Kisa.

XXIV

Syksyllä Mummolla kasvoi Karviasia. Ja Omenoita. Omenat olivat Parempia. Ne olivat Kaneliomenoita. Niitä oli kiva Syödä. Jäi hyvä Maku.

XXV

Syksyn jälkeen tuli aina Joulu. Jouluna piti kaikkien taas mennä Mummolaan. Kaikki Sukulaiset olivat silloin Siellä. Minäkin olin. Ja sain minä lahjojakin. Joulupukki tuli ja me kaikki pelättiin sitä vähän. En minä kai Pelännyt oikeasti. Piti vain aina sanoa Vanhemmille Ihmisille että pelkäsi. Silloin niillä oli Hauskaa.

alkuun

XXVI

Minusta oli kivaa kun Vanhemmilla oli Hauskaa. Isoilla ihmisillä oli Harvemmin hauskaa. Tai sitten niistä oli hauskaa vaan Komentaa. Ettei Lapsilla ollut Hauskaa. Mutta kyllä minulla oli Hauskaa silti. Eikä Vanhemmat Ihmiset aina komentaneet. Välillä ne Siivosivat ja Tekivä Töitä. Silloin Mummolassa pääsi aina tekemään Kaikkea.

XXVII

Sitten joskus Mummo luki Loruja. Ne olivat hassuja. Piti rauhoittaa Lotta kun Se ei ollut edes Totta. Ja muita sellaisia. Vaari kertoi aina Jostain Jäniksestä joka meni niin että Hippulat Vinkui. Niitä Juttuja oli Kiva kuunnella. Ne Kertoivat aina jostain Jännästä. Niissä aina oltiin Metsässä ja Hiihdettiin ja Vaikka Mitä. Mistähän Vaarikin aina Keksi Niitä. En tiedä. Olinhan silloin niin Pikkuinen Siellä.

alkuun

XXVIII

Kun Mummolasta lähdettiin Pois piti taas kävellä Asemalle. Joskus piti Juosta. Silloin kun oli kiire. Juna ei odottanut Meitä vaikka kuinka sen perään Huusi. Asemalta mentiin Junalla Helsinkiin. Matkalla piti aina kysyä Milloin Me Ollaan Perillä. Tai Missä Me Ollaan Nyt.

XXIX

Ja kun me päästiin Perille niin meidän piti taas käydä Soittamaan että me oltiin Perillä. Sitten Mummo ja Vaari kai kertoivat toisilleen niitä Juttuja ja tekivät Askartelua ja Pullaa ihan vaan Toisilleen.

XXX

Sen Pituinen Se.

alkuun
 
Life is...
 
email